jueves, 26 de julio de 2012

De Marrecs i Gegants

Formo part de la Colla Gegantera de Salt, colla amb tradició de 60 anys d'història, coneguda com els Amics dels Gegants de Salt. Som una colla petita amb poca gent. Temps enrera tinc constància que hi havia més mainada pero algun problema intern va fer que dicidicin abandonar la colla. Ara hem de viure un petit canvi, perquè els nostres fills son encara petits per tocar la gralla o, no en parlem, per portar un capgrós o gegant. Pero com tot a la vida, cal esperar, donar temps i segur que tornarem a gaudir d'una colla important. Cal dir que la logística d'una colla gegantera no requereix gran quantitat de persones, algun portador, capgrossos, gralles i tambors... Amb una trentena de persones em fem prou per gaudir d'aquesta tradició cultural com son les Cercaviles de Gegants i Capgrossos.


Marrecs de Salt son una colla jove, fundada al 1995 per un grup de persones que estimen una de les altres tradicions catalanes de més renom, la construcció de castells humans. Gràcies a aquesta colla Salt s'està fent un nom en el mon cultural català. I per les característiques d'una colla gegantera, han aconseguit que cap a 400 persones en formin part.
Però... No escriuria aquestes linies si no fos perquè hi ha alguna cosa en el caràcter de la colla de Marrecs, que em molesta... O, si més no, em proporciona un tema de conversa. Com a bon ciutadà d'una petita ciutat, on la majoria de gent es coneix i, com no, no es pot ser bo per a tothom, pero si respectat, el simple fet de tracte que reps de part d'ells quan els demanes que t'ajudin, és per criticar. I aquesta falta de respecte que veig... sempre passa a la gent que guanya fama i admiració en molt poc temps.



No tot son retrets cap a ells. Alguns èxits ja els he mencionat abans i... indirectament... els Marrecs son una colla que se solidaritza amb la resta quan arriba Festa Major. No eren ni dos quarts de dotze de la nit quan just començava el concert de la Principal de la Bisbal, quan veiem la "barraca" de Marrecs tancada. Llums apagades i ni una ànima. Una hora abans teníen gent, però em va sobtar que fos la mateixa gent de la colla més algun que no vaig saber reconèixer.

No perquè jo sigui de la Colla de Gegants (algú pot pensar que no soc imparcial) però el fet que les dos nits que porto a "barraques" he vist molta gent diferent que ha vingut a veure'ns és de destacar. La majoria no eren els mateixos en les nits que portem de festa major.
Doncs gràcies a aquest fet, tot i que l'afluencia de gent era poca, encara la resta d'entitats vam poder fer algun caler i vam acabar la nit amb bones sensacions i amb la satisfacció de que alguna cosa estem fent bé... S'ha de dir que per més gent que tingui una entitat, no implica que rebi més públic en actes com aquest. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario